mytasteindonesia.com

Wednesday, 16 April 2014

JELLY KEREMEL @ PUDING KEREMEL TANPA TELUR II








Assalamualaikum...
Salam sejahtera buat semua teman.....
Kali ni Uj nak kongsikan satu lagi resepi puding keremel tanpa telur @ jelly keremel.Resepi kali ni, resepi dari rakan fb Uj iaitu Sasha Rahmat.Dah lama Uj peram resepi ni.Entah kenapa terpanggil pulak Uj untuk mencubanya kali ni.Sebelum ni pun  ada gak UJ kongsikan resepi puding keremel tanpa telur ni,di N3 Uj yang telah lepas.Resepinya hasil intaian Uj dari dapur Lina pg.Entah kenapa pulak semenjak dua menjak ni Uj giller memuding pulak.Apakata kita cuba pulak resepi puding jelly keremel atau puding keremel tanpa telur ni versi dari Sasha Rahmat ni pulak  yer.Sasha Rahmat ni pun rajin berkongsi resepi gak.Blog Cha di sini.Terima kasih Cha...Izinkan Uj kongsikan resepi nyer disini ...










Jelly Keremel @ puding keremel tanpa telur

Resepi: Sasha rahmat


Bahannya:


1/2 cwn gula
2 sudu bsr air


Cara:

Satukan kedua bahan.Masak  di atas api yang sederhana.Bila gula menjadi keperang-perangan ketepikan.



Bahan  utk jelly atau puding:

7 g serbuk jelly
400 ml susu cair
450 ml air
1/2 ~3/4 cwn gula ( UJ add 1/2 cawan jer)
50 ml air add dgn 11/2 sudu besar tepung kastard.

Cara:

1. Satukan semua bahan kecuali tepung kastad. Masak seperti biasa(spt buat agar2).
    Bila dah mendidih masukan tepung kastad.Kacau sehingga kedasar periuk.
2. Masak hingga agak2 pekat
3. Tuang kedlm loyang keremel tadi.
4. Biar suam baru disimpan dlm peti sejuk...



 Apa kata jom kita cuci mata...kalau teringin bolehlah mencubanya...sedap...







 Terasa lemak kastadnye....




   Sedap dimakan sejuk....





    Okey...silakan mencuba....










12 comments:

  1. bestnya makan puding..em, nyum2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi sedap klu dpt dimakan sejukan wana...=)

      Delete
  2. Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih rose krn sudi intai2 ke dapur saya ni....Insya Allah akan sya menyusul nanti....

      Delete
  3. laju je lalu kt tekak sejuk2 yummy

    ReplyDelete
  4. Salam UJ.. mmg menggiurkan tgk puding nih... byk sgt resepi puding karamel, tun dh lupa pernah ke tak try versi eggless nih.

    ReplyDelete
  5. Waalaikumsalam tun....btul tu tun ..ada macam2 versikan....=)

    ReplyDelete
  6. Assam umie Jazz,
    waduh..rajin betul Uj memuding..
    kita ni so far belum buat lagi puding2 caramel ni baik ada telur atau pun tidak..
    baik kek yang ada caramel pun belum pernah buat..
    asik kek coklat ajelah rakyat jelata kat rumah kita ni..hehe

    ReplyDelete
  7. Waalaikumsalam ayu..ni pun ikut musin ni ayu..klu musim memuding...tak henti2 pulk memuding...klu dh gian nk makan kek coklat..memang buat kek coklet jer pulak..sama pulak keinginian rakyat jelata kita ek ayu...;)

    ReplyDelete