mytasteindonesia.com

Friday, 27 June 2014

PAJERI NENAS




Assalamualaikum...salam sejahtera dan selamat berpuasa Uj ucapkan buat semua teman....
Pejam  celik,pejam celik tut..tut dah sampai pun kebulan ramadan dan bulan yang penuh barakah.Kejap jerkan masa berlalu..Usia kita pun turut meningkat.Yang pergi tetapkan pergi dan diratapi manakala kelahiran orang baru disambut dengan gembira.Begitulah lumrah alam.





Oklah jom kita ke menu....
Rasanya dah lama jugak Uj tak buat pejeri nenas.Pejari nenas ni memang peberet family Uj.Kena pulak nak menyambut puasa nikan.Selera sangat kalau digandingkan dengan ikan goreng atau ikan masin goreng...jomlah jamu mata.....





Bahannya:

1 biji nenas masak( Uj guna nenas sarawak)


Bahan tumis:

1 batang kayu manis*
2 kuntum bunga lawang*
4 biji buah pelaga*
3 inci halia dihiris*
6 ulas bawang putih dihiris*
1 biji bawang besar dihiris*
 segenggam udang kering ditumbuk  ( direndam kemudian ditumbuk)*
4 sudu besar kari ikan babas
4 sudu besar kari daging babas
1/2 cawan kerisik ( lagi sedap kerisik buatan sendiri)
sedikit hirisan gula melaka
sedikit garam
Santan yang sederhana pekat dari sebiji kelapa
sedikit minyak untuk menumis



Cara:

1. Nenas dibelah empat dan dipotong dalam ukuran 1/2 inci
2. Panaskan kuali, addkan minyak.Tumis bahan bertanda sehingga layu dan berbau wangi.
3. Addkan rempah kari.Kacau rata.Tambahkan sedikit air.Masak bahan rempah sehingga terbit
    minyak.
4. Bila dah terbit minyak addkan nenas yang telah dipotong tadi.Kacau perlahan-lahan supaya
    nenas tak hancur.
5. Bila nampak nenas dah sedikit layu addkan santan yang sedarhana pekat tadi.Kacau rata lagi.
6. Biarkan kuahnya memekat dan terbit minyak.Tetapi harus dikacau sehinnga ke dasar kuali.
7. Bila dah terbit minyak addkan kerisik,sedikit gula melaka yang telah dihiris serta garam.
8. Kacau rata dan bila santan dah memekat dan terbit minyak,bolehlah diangkat.




          Sedap dimakan bersama ikan goreng atau ikan masin goreng...







          Okey...enjoyyy..













8 comments:

  1. Replies
    1. Nurul bole la membuatnya buat juadah berbuka...=)

      Delete
  2. salam ramadhan

    pajeri nenas aduyaiii sedappnya
    salah satu menu lauk feberet
    sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum sara...selmt berpuasa buat sara sekelaurga dari kak UJ..sama lah kita ek sama 2 kt pajeri nenas ni ;)

      Delete
  3. Halo, Apa kabar?

    Salam kenal dari kami myTaste

    Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik dan foto gambar Anda sangat bagus.

    Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun dunia Internasional. myTaste memiliki 37 sites di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

    Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

    Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    Selamat menunaikan Ibadah Puasa

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Salam kenal dari saya.Terima kasih Immanuel Kabuhung dari myTaste diatas penghargaan anda.=)

    ReplyDelete