mytasteindonesia.com

Saturday, 16 August 2014

SPAGHETTI CARBONARA YANG MUDAH DAN SEDAP







Assalamualaikum..
Salam sejahtera dan Selamat hari Raya Uj ucapkan buat semua teman-teman Uj.Masih lagi didalam mood raya.Salah satu menu laris yang Uj hidangkan buat mereka yang datang berkunjung kerumah Uj ialah Spegetti carbonara mudah..Setiap kali buat pasti ada yang meminta resepi.
Resepi Uj simple jer..iaitu Uj guna kan sos carbonara cendawan digabungkan dengan sos carbobara keju dan herba jenama prego...Tak caya cer cuba....









Bahannya:


1paket spegeti ( Uj guna san remo)
2 tin sos carbonara cendawan ( tin warna biru jenama prego )
2 tin sos carbonara herba dan keju ( tin warna kuning)
sedikit mentega ( Uj guna jenama anchor)
2 ulas bawang putih dicincang
1 biji bawang besar di potong dadu
sedikit hirisan  keju cheedar ( Uj guna jenama bego)




Cara:


1.  Didihkan air.Bila dah mendidih addkan sedikit garam serta sedikit myk masak kedalam air yang
     mendidih.Bila air dah mendidih addkan spegeti.Biarkan spegeti mengembang dan agak-agak
     lembut.Kemudian toskan sepegeti.Ketepikan.
2.  Untuk membuat sos.Addkan sedikit mentega kedalam periuk.Bila mentega dah cair,addkan
     bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris dan dipotong dadu tadi.masaklah sehingga
     kedua-dua bawang menjadi layu.
3.  Bila bawang dah menjadi layu addkan keempat-empat tin sos prego carbonara tadi.Ikut sukatan
     air mengikut sukatan yang terdapat dilabel tin.
4.  Masak sehingga sos agak-agak pekat.
5.  Bila sos dah pekat,angkat dan sedia untuk dihidangkan bersama spegeti tadi.
6.  Addkan spegeti dan sos kedalam pinggan dan bolehlah dihiris atau diparut keju cheedar tadi..



 Ini laa sos carbonara yang Uj gunakan...(gambar ehsan dari En.Google)




 Setelah siap dari kejadian......kalau rajin bole laa beli cendawan butang,hiris dan tambah lagi kedalam sos....yumyum....






        Okeyy...enjoyyy














5 comments:

  1. Assalam k uj. Dulu mel selalu beli yg readymade gini. Tp gunanya sikit je. Simpan dlm esbok sampai ke sudah x guna, membuang je. Sekarang buat sendiri je sosnya. Itu pun klu rajin. Tp kadang2 memikir ia sedap, paksa juga masak ha.Tenggelam timbul k uj ni. Busy layan tetamu ni. Rindu nk tgk masakan hebat dia. uhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mel..kes terlampau rajin yg buat ready made ni hehe....Kak Uj mmg dlm kebizian ni Mel..maklumlah mengasuh ank kecik tgh lasak..tu masa kuarng nk update blog..huhu.

      Delete
  2. assalam uj
    yummyynya
    tqq sharing resepi...dan good idea utk menu makan2 ni
    kita cp resepi ye uj blh buat utk makan2 minggu dpn he hee

    ReplyDelete
  3. Sesama sara cyg silakan laa mencuba....=)

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum k.uj ni untuk berape orng mkn ye?

    ReplyDelete